null

Dokarmianie ptaków

Drukuj link otwiera się w nowej karcie
sikorki siedzą na krzaku i jedzą jarzębinę
Autor: UD Ursynów

Dokarmianie ptaków w okresie innym niż zimowy jest  sprzeczne z naturą i może być dla naszych latających przyjaciół niebezpieczne. Pomagamy ptakom tylko wtedy, kiedy pojawia się gruba pokrywa śnieżna i mróz.  Jeśli ktoś podejmie się zimowego dokarmiania, musi pamiętać, aby robić to przez całą zimę, systematycznie. Najlepiej podawać wtedy nasiona (np. słonecznik, zboża, len, pestki dyni), płatki ryżowe i owsiane, pokrojone warzywa gotowane bez soli, nie solone kawałeczki mięsa lub słoniny, mieszanki tłuszczowe z nasionami oleistymi. Warto też zadbać o dostęp do czystej, nie zamarzniętej wody.

Od przedwiośnia do pierwszych opadów śniegu ptaki mają nieograniczony dostęp do pożywienia naturalnego i nie ma potrzeby, a nawet nie jest wskazane, dodatkowe dokarmianie. Przyzwyczajanie ptaków do stałego karmienia może spowodować, że utracą umiejętność samodzielnego zdobywania pożywienia. W takiej sytuacji mogą utracić instynkt samozachowawczy i w trudniejszych warunkach będą bardziej narażone na różne niebezpieczeństwa, np. na ataki drapieżników.

Urząd Dzielnicy Ursynów co roku kupuje ziarno dla ptaków: słonecznik, pszenicę i kukurydzę i przekazuje do tych ursynowskich szkół i przedszkoli, które wyraziły chęć włączenia się do akcji dokarmiania ptaków zimą. Na terenach zieleni placówek oświatowych ptaki mają zapewniony bezpieczny azyl, a jednocześnie mogą być obserwowane przez dzieci i młodzież i tym samym stanowić element edukacji ekologiczno-przyrodniczej.

Ziarno przekazywane jest też mieszkańcom dzielnicy (po złożeniu przez nich oświadczenia stosownej treści), którzy od lat dokarmiają ptaki zimujące na terenie Ursynowa.

Niedopuszczalne jest wyrzucanie ptakom pieczywa, czy innych pokarmów solonych lub nadpsutych. Takie pożywienie wywołuje u ptaków choroby przewodu pokarmowego i bardziej im szkodzi, niż pomaga. Nie można traktować karmnika jako miejsca pozbywania się odpadków ze stołów.

Więcej informacji na stronie.