null

Kompleks przy ul. Zaruby przyjmie pierwszych uczniów

Drukuj otwiera się w nowej karcie

budynek szkoły z zewnątrzW poniedziałek, 18 stycznia, uczniowie klas 1-3 wracają do szkół. Na Ursynowie dotyczy to 3843 dzieci z placówek publicznych, w tym z nowoczesnego zespołu szkolno-przedszkolnego przy ul. J. Zaruby 7. 

- Cieszę się, że po wielu latach starań udało się zakończyć tak ważną inwestycję. Jest ona dopełnieniem systemu szkół na terenie Ursynowa i kończy batalię ze zjawiskiem dwuzmianowości – mówi burmistrz Ursynowa, Robert Kempa. Zespół składa się ze szkoły podstawowej z 16 klasami dla około 420 uczniów oraz 8-oddziałowego przedszkola przewidzianego dla 200 dzieci. Powstał według koncepcji warszawskiej Pracowni Projektowej OOA Macieja Siudy – zielonych podwórek szkolnych nawiązujących do sąsiadującego Lasu Kabackiego - wybranej w 2017 roku w konkursie architektonicznym. Był to pierwszy taki konkurs dotyczący placówki oświatowej w Warszawie. Został podzielony funkcjonalnie na dwie części (przedszkole i szkołę podstawową). Część przedszkolna została zlokalizowana od strony zachodniej, część szkolna od strony wschodniej. Bryła budynku składa się z dwóch wewnętrznych dziedzińców. Główne wejście do szkoły zlokalizowano od ul. Zaruby, do przedszkola od strony ul. Iwanowa-Szajnowicza. Dojazd i parkingi dla obu instytucji zlokalizowano od strony północnej (od ul. Iwanowa-Szajnowicza). - Nowa szkoła zapewni komfort nauki uczniów, także w szkołach ościennych.  A przeniesione tam przedszkole integracyjne będzie miało bogatą ofertę zajęć dla dzieci ze specjalnymi potrzebami – dodaje Robert Kempa. Przeniesienie do zespołu przedszkola integracyjnego pozwoli na zaadaptowanie wolnej przestrzeni w budynku przy ul. Teligi dla przedszkola specjalnego. W tej chwili dysponuje ono powierzchnią niewystarczającą w stosunku do potrzeb dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi. Stworzy to także możliwość zwiększenia liczby wolnych miejsc na Ursynowie dla dzieci, które potrzebują pomocy psychologiczno–pedagogicznej oraz odpowiedniej przestrzeni edukacyjnej z uwagi na prowadzone terapie. Wykonawcą zespołu szkolno-przedszkolnego było konsorcjum firm: Balzola Polska” Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie i Construcciones y Promociones Balzola S.A. z siedzibą w Hiszpanii. Powierzchnia użytkowa wynosi 6 974,75 m2. Koszt to 46,19 mln zł.
budynek szkoły z zewnątrz
Zobacz galerię (23 zdjęć)
korytarz główny od wejścia głównego
korytarz I piętro
korytarz
kuchnia
stojaki na rowery przy wejsciu do szkoły
sala ruchowa
sala lekcyjna
sala lekcyjna.
sala infortmatyczna
sala gimnastczna
prysznic w szatni sali gimnastycznej
patio
patio.
stołówka
szatnia przy sali ruchowej
świetlica
sztania
toaleta dla osób z niepełnosprawnościami.
toaleta dla osób z niepełnosprawnościami
toaleta na parterze.
toaleta na patrerze
wejście do szkoły