Wydarzenie

null

ŁUKASZ MODELSKI "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek" - spotkanie online

Drukuj otwiera się w nowej karcie
25.02.2021 19:00 - 25.02.2021 19:30
Internet
modelski Ursynoteka zaprasza na smakowite i aromatyczne spotkanie kulinarno - literackie online. ŁUKASZ MODELSKI - "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek". Spotkanie poprowadzi Marcin Michrowski. Transmisja na FB Ursynoteki w czwartek, 25 lutego 2021 o godz. 19:00.   Łukasz Modelski – mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić – czyni to zawodowo. Pisuje felietony do „Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor "Dziewczyn wojennych", "Fotobiografii PRL", "Kuchni na plebanii" i "Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu".   Znany widzom TVP Historia z programów „Kuchnia Jagiellonów” (emisja w TVP HD, TVP Polonia i TVP Rozrywka) i „Kuchnia Żydów polskich” (emisja w TVP Historia i TVP Kultura 2). Od 17.01.2021 prowadzi w TVP Historia program „W kotle historii”, w którym zabiera widzów w smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami: bitwa pod Grunwaldem, odsiecz wiedeńska, „Konstytucja 3 Maja”, elekcja Stanisława Leszczyńskiego, powstanie listopadowe czy odzyskanie przez Polskę niepodległości. "Droga przez mąkę" Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.

Sprawdź lokalizację na mapie

Trwa wczytywanie mapy. W przypadku problemów proszę wyczyścić ciasteczka.

map-oracle@1.0.0/js/MapOracleMap.es as MapOracleMap